Izbira ustrezne hidravlične cevi

Tukaj je šest priporočenih korakov, ki jih mora kupec sistema upoštevati med postopkom izbire hidravličnih cevi. Za pomoč pri določanju pravilne hidravlične cevi, uporabite kratico STAMPED – od velikosti, temperature, aplikacije, materialov, tlaka, koncev in dostave. Tukaj je nekaj določil, ki jih je treba upoštevati na vsakem področju:

Velikost cevi

Za izbiro ustrezne velikosti hidravlične cevi za zamenjavo je pomembno natančno izmeriti notranji in zunanji premer cevi s pomočjo natančno izdelane čeljusti ter dolžine cevi. Hidravlična cev je še posebej pomembna, kadar se uporabljajo objemke za držanje hidravlične cevi ali ko so cevi napeljane skozi pregrade. Preverite posamezne tabele specifikacij OD-cevi v  katalogih dobaviteljev. Pri zamenjavi cevnega sklopa vedno odrežite novo cev enake dolžine, kot jo želite odstranite. Premikajoči se deli opreme lahko uničijo ali celo odtrgajo cev. Če je nadomestna cev prekratka, lahko tlak povzroči strjevanje in raztrganje cevi, kar povzroči skrajšano življenjsko dobo. Spreminjanje dolžine cevi pri tlaku se giblje med + 2% do 4%, medtem ko hidravlični mehanizmi delujejo. Med delovanjem omogočite skrajšanje cevi tako, da je dolžina cevi nekoliko daljša od dejanske razdalje med dvema priključkoma.

Resultado de imagem para hydraulic pipes and tubes

Temperatura cevi

Vse cevi so ocenjene z maksimalno delovno temperaturo od 200 ° do 300 ° F glede na temperaturo tekočine. Izpostavljenost stalnim visokim temperaturam lahko povzroči izgubo prožnosti cevi. Če ne uporabljate hidravličnega olja s primerno viskoznostjo, ki se zadrži pri visokih temperaturah, lahko to težavo pospešite. Vedno upoštevajte priporočila proizvajalca cevi. Preseganje teh priporočil lahko zmanjša življenjsko dobo cevi celo za 80%. V odvisnosti od uporabljenih materialov so sprejemljive temperature lahko od -65 ° F do 400 ° F. Zunanje temperature postanejo dejavnik, ko so cevi izpostavljene turbo razdelilniku ali drugemu viru toplote. Če so cevi izpostavljene visokim zunanjim in notranjim temperaturam, se bo znatno zmanjšala življenjska doba cevi. Izolacijski tulci lahko ščitijo cev od vročih delov opreme in drugih virov visoke temperature, ki so potencialno nevarni. S hidravličnimi cevmi, ki so ovite v gumo bomo lažje videli pregrevaje v cevi zaradi nastalih razpok na cevi.

Aplikacija  cevi

Ali bo izbrana cev izpolnjevala zahteve glede polmera upogiba? To se nanaša na najmanjši polmer upogiba (običajno v palcih), ki ga mora izpolnjevati vsaka hidravlična cev. Preseganje tega polmera upogiba (s polmerom, ki je manjši od priporočenega) lahko poškoduje ojačitev cevi in ​​zmanjša življenjsko dobo cevi. Visokotlačne hidravlične cevi usmerite vzporedno s konturami stroja, kadar je to mogoče. Ta praksa lahko pomaga pri varčevanju denarja z zmanjšanjem dolžine vodov in zmanjšanjem števila zavojev, ki omejujejo pretok. Takšno usmerjanje lahko tudi zaščiti linije pred zunanjimi poškodbami in spodbuja lažje servisiranje.

Materiali cevi

Za preverjanje, ali je cevna spojina združljiva s tekočino, ki se uporablja v sistemu, je obvezno prebrati tabelo združljivosti. Povišana temperatura, kontaminacija tekočine in koncentracija vplivajo na kemijsko združljivost cevi in ​​tekočine. Večina hidravličnih cevi je združljivih z naftnimi olji. Upoštevajte, da lahko nove biološko razgradljive ali zelene tekočine povzročijo težave pri nekaterih ceveh.

Tlačne zmogljivosti cevi

Delovni tlak cevi mora biti vedno izbran tako, da je večji ali enak največjemu sistemskemu tlaku, vključno s tlačnimi konicami. Tlačne konice, ki presegajo objavljeni delovni tlak, bodo znatno skrajšale življenjsko dobo cevi.

Konci cevi

Mehanski vmesnik za priključitev na cev mora biti združljiv z izbrano cevjo. Ustrezni konec navoja je treba izbrati tako, da bo povezava komponent, ki se spajajo, povzročila tesnjenje brez puščanja.

Vas zanima še kaj več? Oglejte si: www.hidra.si