Krovstvo, kleparstvo in strehe

krovstvoKrovstvo je oblikovanje in klepanje strešnih kritin. Strehe so večinoma zgrajene z lesom, lahko so v več različnih oblikah, ter so lahko iz različnih materialov, niso omejene samo na les. Lahko so betonske, ali iz kovin. Strehe so razdeljene tudi kot tople ali hladne strehe, odvisno od tega, kako so izdelane in zgrajene v zvezi s toplotno izolacijo stavbe in prezračevanjem ter podnebnimi razmerami. Strmina strehe za poševno streho je določena predvsem s streho, ki pokriva material in estetsko oblikuje. Ravne strehe, dejansko imajo naklon do približno deset stopinj, da lahko odteka voda. Ravne strehe na hišah so predvsem pogoste v sušnih območjih.
Na območjih z obilo vetra, kot, kjer so lahko prisotni cikloni ali orkani, zemeljski zdrsi, je glavni vidik inženiringa, da streha ostane na mestu med hudo nevihto. Vsak del strehe, kot seveda preostanek strukture, mora vzdržati točenjem in silam visokih hitrosti vetra. To se doseže z uporabo kovinskih vezi pritrjenih na vsakem okvirju. To običajno ni problem v območjih, katera niso nagnjena k visokim vetrovom. Ključna stvar pri krovstvu oblikovanju, kleparstvu materialov za strehe je okvirjanje. Streha se lahko prekine za odprtine, kot so dimnik ali strešno okno. Dimniki so običajno zgrajeni z razdelilnikom za vodo znanim kot kriket ali sedlo nad dimnikom.

Strešni material je v prvi vrsti namenjen za odtok vode. Obloga je tudi pomemben element arhitekture, tako da pridejo strešne kritine v široko paleto barv in tekstur. Primarna strešna kritina na hišah v Severni Ameriki je asfalt , nekateri pa imajo tudi druge vrste kritin ali kovinske strehe. Ploščice in slamnatimi strehami so bolj pogoste v Evropi kot v Severni Ameriki. Nekatere strešne kritine pomagajo zmanjšati stroške v klimatsko vročem podnebju, in so oblikovane tako, da odbijajo svetlobo.Ventilacijske krovske strehe pospešujejo izhlapevanje vode oblikovane kleparsko in odstranjujejo toploto. Ustrezno izolirana in prezračevana streha se imenuje hladna streha. Topla streha je streha, ki se ne prezračuje, kjer je izolacija nameščena v skladu s poškodbo strehe. Vroča streha je streha zasnovana tako, da se ne prezračuje in ima dovolj zračne neprepustnosti zaradi izolacije v stiku z ovojem, da se prepreči kondenzacija.Izolacija se nanese neposredno na pod-strani ali v zgornjem delu strehe ali v nekaterih katedralnih stropovih.

Kleparstvo pride do izraza v krovstvu, s kovinskimi strehami. Kovinska streha je sistem narejen iz kovinskih kosov ali ploščic. To je sestavni del ovoja stavbe.

Kovinske strehe zaščiti stavbo.
V Združenih državah Amerike, kovina obsega 10% celotnega stanovanjskega trga.
Baker je odigral pomembno vlogo v arhitekturi že tisoče let. V 3. stoletju pred našim štetjem, so bili nameščeni bakerni materiali za streho na vrhu v Loha Maha Paya templju v Šrilanki. In Rimljani  kot strešno kritino za Pantheon v 27. letu pred našim štetjem. Stoletja kasneje, so baker in njegove zlitine integrirali v Evropske srednjeveške arhitekture. Streha iz bakra na Marijini katedrali, nameščena 1280 AD, je preživela do tega dne. In streha na Kronborgu, enem od Severno Evropskih najpomembnejših renesančnih gradov (ovekovečil kot Elsinore grad v Shakespearovem Hamletu) je bil nameščen v 1585 AD. Baker na stolpu je bila obnovljen leta 2009. Obložene barvne jeklene strehe so priljubljene v nekaterih nordijskih državah, kot sta Finska in Švedska.

Več info na: http://www.klemaks-gradnje.si/