Materiali poročnih oblek

porocnimaterialPoznamo veliko materialov iz katerih so sešite poročne obleke. Isti slogi obleke se lahko zelo   razlikujejo po materialu oz. tkanini. Vsaka tkanina ima svoj značaj prav tako pa tudi svojo nalogo. Nekateri materiali oklepajo telo, medtem ko drugi stojijo proč. Nekateri materiali za izposojo poročne obleke so cenjeni zaradi njihove svežine, to je recimo tkanina, ki je najbolj iskana in največkrat se uporablja pri poročnih oblekah. V tem članku boste zvedeli nekaj več o materialih poročnih oblek oz. tkaninah.
Več info na: Poročni salon Goga 

SVILA: svila je priznana tkanina med poročnimi oblekami. Največkrat se pojavlja na poročnih oblekah in vlečkah. Svila je tudi najdražja tkanina za poročne obleke, saj daje videz prefinjenosti in svečanosti. Obstaja več vrst z različnimi teksturami (surove svile, svila mikado).

(Svila Gazar): štiri-plastna svila iz organze.

(Svila Mikado): znamka mešane svile, ponavadi je težja od 100-odstotnege svile.

(Svila Saten): gladka svila saten, s ne sijajno barvo, ki je ponavadi mat.

ŠIFON: Občutljiva, čista in pregledna tkanina- iz svile in rajona. Pogosto večplastna zaradi njegove prosojnosti, zaradi česar je priljubljen pri sestavi rokava in obloge za odspodnji del poročne obleke.

ORGANZA: po izgledu je podoben šifonu, vendar ima tršo teksturo in  podoben učinek kot til, ampak bolj tekočega občutka. Zelo je priljubljena za krila, rokave, in prevleke.

RAJON: Podobno kot svila, vendar je bolj elastična in cenovno bolj dostopna tkanina. Uporablja se za spodnje dele poročne obleke in predvsem za tančice.

SATEN: težka, gladka tkanina, z visokim sijajem, na eni strani. Zelo lepo zgosti poročne obleke, uporablja pa se za spodnji del poročnih oblek in tančice. Če je tkanina oblikovana z uporabo vlaknin kot svila, najlon ali poliester, tkanino imenujemo saten, čeprav so nekatere trditve vztrajale, da, je saten iz svile.
Oglejte si kolekcijo poročnih oblek: Poročna trgovina

ŠANTUNG: Šantung je vrsta svilene tkanine za poročne obleke, zgodovinsko pa prihaja iz province Shandong.  Ta tkanina je podobno Dupioni, vendar je nekoliko tanjše in manj nerodno in drseče. Šantung se pogosto uporablja za poročne obleke in rokavice.

POLIESTER: to je poceni sintetično vlakno, ki pa je skupina polimerov. Čeprav obstaja veliko različnih vrst poliestra, se izraz običajno uporablja za to vrsto sintetičnih tkanin materiala polietilen tereftalata (PET). Poliestri so lahko tudi različnih kemikalij. Naravna poliestra in več sintetičnih poliestrov so biorazgradljivi materiali, vendar večina sintetičnih poliestrov ni biorazgradljivih. Uporablja se za korzete, vlečke in poročne obleke.

MOIR: je zelo redka tkanina z valovitim videzom. Sestavljena je iz mešanice svile, rajona, bombaža in volne. Uporablja se za poročne plašče in ovratnike.

TIL: je zelo nežna in prosojna tkanina za obleke za poroko, ki daje zelo lahkoten videz. Uporablja se predvsem z čipko ali kakšno drugo tkanino. Iz tila so narejene poročne vlečke, odspodnji deli poročnih oblek, tančice, rokavice, nogavice. Uporablja pa se tudi za namizne dekoracije, konfete in druge poročne stvari. Til je zelo priljubljen in cenovno ugoden.