Originalni in neoriginalni barvni tonerji

Uporabljate v svojem podjetju laserski tiskalnik, ki tiska v barvah? Potem gotovo veste, da barvni tonerji ob vsakem naročilu pomenijo kar velik strošek, še zlasti, če se odločate za tako imenovane originalne tonerje, torej tiste, ki nosijo zvenečo blagovno znamko in jih za uporabo priporoča proizvajalec tiskalnika.

Originalni barvni tonerji?

Najprej poglejmo, kakšna je sploh razlika med originalnimi in neoriginalni barvni tonerji – tistimi, ki jim pravimo tudi kompatibilni, generični in podobno. Da se črni ali barvni tonerji lahko uporabljajo za posamezno znamko in tip tiskalnika, morajo biti seveda narejeni tako, dase popolnoma skladajo s tiskalno napravo. Originalni barvni tonerji so vedno prvi, ki so na voljo na trgu in jih proizvajalci običajno ponudijo hkrati z novim tipom tiskalnika s specifičnim tonerjem, kasneje pa se pojavijo tudi neoriginalni. Vse več pa je seveda tiskalnih naprav, ki ne uporabljajo novih, posebnih tonerjev, temveč so ti enaki, kot se uporabljajo pri že obstoječih drugih modelih iste znamke.
Info na: www.economic.si in www.birostore.com 
Originalni in neoriginalni barvni tonerji so po obliki in delih torej identični, sicer delovanje tiskalnika ne bi bilo mogoče. Je pa res, da so originalni tonerji vedno narejeni povsem na novo, neoriginalni barvni tonerji pa lahko vsebujejo tudi reciklirane dele – uporabijo se deli starih tonerjev, ki so še popolnoma uporabni, doda se nove bistvene dele, pri katerih pride do obrabe, prav tako pa se boben napolni z novim barvilom. Teoretično se lahko izrabljeni barvni tonerji napolnijo tudi doma, vendar to ni nekaj, kar bi lahko prakticirali laiki – postopek je zahteven in ne gre zgolj za to, da v toner nasujemo nov prah, temveč je potrebnega nekaj več znanja.

neoriginal-barvni-tonerji
Kadar je neoriginalen toner narejen iz povsem novih delov, je kakovost povsem na nivoju originalnega. Pravzaprav so neoriginalni barvni tonerji lahko še boljši – pogosto so zmogljivejši oziroma nam omogočijo, da se natisne več. Kadar se deli reciklirajo ali se tonerji ponovno polnijo, pa lahko res pride tudi do kakšne težave. Kaj torej storiti? Ko so potrebni novi barvni tonerji in zavoljo nižje cene razmišljate o generičnih, se vedno prepričajte, da so v celoti narejeni iz novih delov, prav tako pa ne pozabite preveriti, ali vam prodajalec na naročene tonerje nudi tudi garancijo. Tako se vam ne bo pripetilo, da v tiskalnik vstavite nove tonerje, nakar ta ne tiska in na njem utripajo vse opozorilne lučke.

Kako kupiti tonerje?

Če svoj tiskalnik uporabljate redno, je vedno priporočljivo, da so barvni tonerji na zalogi. Kupite jih vnaprej, kadar so cene ugodne oziroma so tonerji v akciji, nato pa jih imejte doma v suhem in hladnem prostoru, zaprte v originalni embalaži. Tako bodo takrat, ko bo potrebna menjava, že pri roki – in ne bo vam jih treba kupiti po visoki ceni.

tonerji Brothertonerji Canontonerji delltonerji epsontonerji HPtonerji Minoltatonerji Kyoceratonerji Lexmarktonerji OKI

tonerji Ricohtonerji Samsungtonerji Sharp

tonerji Sharptonerji Xerox